opmaak

OVER - LIJDEN & ANDERE ONGEMAKKEN
Een andere kijk op rouw, verlies verwerken en omgaan met lijden

tekst bewerken


tekst bewerken


px
tekst bewerken


 

BARBARA

Ik kreeg de tip om in gesprek te gaan met het Holistisch Mensbeeld. Nu is het dan zo ver, ik zit met deze bijzondere gesprekspartner aan tafel. Hartelijk welkom Holistisch Mensbeeld. Mag ik alles aan je vragen? Waarbij hoort dat je vanzelfsprekend niet verplicht bent een antwoord op mijn vragen te geven.

 

HOLISTISCH MENSBEELD

Dank voor je gastvrijheid. Ik voel me welkom Barbara.

En ben maar niet bang, ik laat het je wel weten als ik iets niet vertellen wil. De kans dat dit voorkomt is overigens verwaarloosbaar klein.

Wat wil je van me weten?

 

BARBARA

Alles. Wie ben je? Welke rol heb je? Wat beteken je voor een mens?

 

Hoe zit jij in elkaar? Welke invloed heb jij op een mens en welke invloed heeft een mens op jou?

 

HOLISTISCH MENSBEELD

Dat zijn een hoop vragen door elkaar.

Ik heb begrepen dat jij rouwbegeleider bent. Als ik jouw klant zou zijn, ben ik niet blij met zoveel vragen tegelijk. Ik weet niet of je je bewust bent van wat een groot nadeel van zoveel nieuwsgierigheid inéén is. Wil jij mijn kijk daarop horen?

 

BARBARA

Hmm. Het is wel spannend. Vertel.

 

HOLISTISCH MENSBEELD

Rondom rouw en verlies spelen heel veel factoren een rol. Daar ben jij je al bewust van, anders was je deze gespreksserie niet begonnen. Mooi.

 

Het is echter zo dat als iemand voor de eerste keer met een aspect van een verlies kennismaakt, dit angst op kan wekken. Dit gebeurt onbewust. Een eerste reactie zal dan soms ook zijn, dat iemand terug stapt. Het onbekende en mogelijk pijnlijke probeert te ontlopen.

 

Als een begeleider meerdere vragen tegelijk stelt, geeft dat de klant de mogelijkheid weg te lopen. Hij kan dan wat pijnlijk is omzeilen door simpelweg een vraag uit het aanbod te kiezen, die het minste kant op pijnlijke bijeffecten heeft. Een onbewust proces. Zo wordt de afslag naar de bron, naar dat waar het ten diepste om gaat, gemist.

 

Wat je met mijn kijk doet, maak jij vanzelfsprekend zelf uit.

 

Als jij als begeleider er in slaagt slechts één vraag te stellen, bestaat de kans op weglopen of 'vluchten' nog steeds.

De kans dat een klant een antwoord geeft op een 'niet gestelde vraag'. Ook daardoor wordt nogal eens de afslag naar de bron gemist.

 

Een voorbeeld.

Een begeleider vraagt aan iemand waarvan de partner overleden is: 'wat mis je aan hem'?

Het antwoord: 'ik mis hem gewoonweg. Dat begrijp jij toch wel? Het ergste is het nog voor onze kinderen. Die zijn hun vader kwijt'.

De kans is groot dat de rouwbegeleider ervan uit gaat dat hij inderdaad begrijpt dat de partner gemist wordt. Waarbij komt dat het ook niet zo bijzonder is dat kinderen hun vader missen. Als het dan ook nog eens een begeleider is, die last heeft van het GBS-syndroom, is de kans groot dat het antwoord op de vraag 'wat mis je aan hem' niet boven water komt.

 

BARBARA

GBS-syndroom?

 

tekst bewerken


 

ONDERWERP: SYSTEMISCHE KRACHT GEVEN & NEMEN

GESPREKSPARTNER: GEVEN-NEMEN

 

tekst bewerken


 

BARBARA

Een mooie dag om de eerste details van de systemische krachten te gaan horen. Mijn vorige tafelgenoot was Systemische Krachten Algemeen. Hij gaf een brede basis voor alle systemische krachten. Elk van de vijf systemische krachten zou zijn eigen details gaan geven. Het is inmiddels volledig tot me doorgedrongen dat er vijf systemische krachten zijn.

1.       Geven & Nemen

2.       Rangorde

3.       Plek

4.       Loyaliteit

5.       Niets Verdwijnt Vanzelf

 

Op basis van het indringende gesprek dat ik met Systemische Krachten Algemeen had, is het me ook duidelijk geworden dat elke kracht zijn eigen natuurlijke randvoorwaarden kent. Die oer-randvoorwaarden respecteren én toepassen houden een systeem in balans. Dat niet doen, zorgt voor verstoringen, disbalans en lijden.

Een tweede overeenkomst tussen de vijf wetmatigheden, is dat zij er altijd zijn. Altijd ‘hun werk doen’. De oer-randvoorwaarden gelden dus altijd…

Tot slot heb ik begrepen dat elke kracht een eigen rol heeft en dat – als die rol niet vervuld kan worden omdat de randvoorwaarden niet nagekomen worden – dat eenvoudig waarneembaar is.

 

Ik heb inmiddels voor elke kracht dezelfde drie vragen bedacht:

1.       Wat zijn je oer-randvoorwaarden die bij jou horen?

2.       Wat is je rol in een systeem?

3.       Wat is waarneembaar als jouw randvoorwaarden niet nagekomen worden?

 

Vandaag spreek ik de eerste systemische kracht: Geven- Nemen.

Van harte welkom.

In eerdere gesprekken heb ik al over je gehoord. Met een beetje geluk ga ik vandaag intens met je kennismaken en voelen welke rol jij binnen een systeem hebt.

Het woord is aan jou.

 

GEVEN- NEMEN

Dank je wel Barbara.

Om te beginnen wil ik graag iets verduidelijken. Jij noemt mij ‘de eerste systemische kracht’. Dat is te veel eer. Ik ben één van de vijf systemische krachten. Ja, ik word als eerste genoemd. Dat wil niet zeggen dat ik belangrijker ben dan de anderen. Het aardse bestaan gaat sowieso niet over belangrijk zijn. Althans niet als je de Vitamine HBS-bril op zet. Als je de Ziel erbij haalt dus. Voor iemand die dat niet doet en voornamelijk vanuit zijn verstand leeft, is belangrijk zijn wel belangrijk.

 

Om eerlijk te zijn Barbara, zijn wij met zijn vijven één geheel. Wij zijn zo nauw met elkaar verbonden, in elkaar verweven en hebben zoveel invloed op elkaar dat we een vijfling zijn. Een ééneiige vijfling zelfs.

Tegelijkertijd zijn de delen van de vijfling uniek met hun eigen randvoorwaarden en gevolgen. Dat noemde Systemische Krachten Algemeen al.

 

Het is daarom erg verstandig om ons één voor één te spreken Barbara. Door dat te doen krijg je een duidelijk beeld van elk van ons. De verbanden tussen ons zien en voelen is daarna een eitje.

 

 

tekst bewerken


 

 

ONDERWERP: ONDERLIGGENDE VERLIEZEN

GESPREKSPARTNER: ROUWTAART

 

 

tekst bewerken


 

ROUWTAART

Ik leg het je graag uit.

 

Een voorbeeld van een onderliggend verlies.
Iemand die niet op zijn eigen mannelijke en vrouwelijke energie leefde, maar onbewust ‘snoepte’ van de energie van de ander, raakte zijn snoeppotje kwijt als de ander uit zijn leven verdwijnt. De energie van de ander is verdwenen en als het dan niet lukt om dat ‘energie-gat’ te vullen met de eigen energie, zijn er twee mogelijkheden.

Iemand blijft zich onbewust vastklampen aan degene die verloren is in een verwoede poging de broodnodige energie alsnog te kunnen gebruiken. Hetgeen niet kan en waardoor het verlies vóór iemand blijft staan.

Of er wordt zo spoedig mogelijk iemand anders gezocht die dat ‘energie-gat’ gaat vullen. Dat kan dus niet. Er is dan sprake van het niet op een juiste manier inzetten van beide energiesoorten. Zoals dat ook al was vóórdat de ander verloren werd…

 

Het verliezen van iemand gaat dan als een gigantisch signaal werken. Niet alléén als signaal dat verband houdt met het verlies van iemand. Oók als signalen die verband houden met het verlies van jezelf tijdens de relatie door je energieën niet juist in te zetten.

Als dan – wat helaas vaak gebeurt – niet gekeken wordt naar het onderliggende verlies en de verwerking ervan, kun jij je misschien voorstellen dat beide verliezen niet volledig verwerkt kúnnen worden.

 

Eenzelfde verhaal speelt als in een relatie de dynamische balans tussen geven-nemen ontbreekt. Als de ander verdwijnt, valt er niet meer te geven of te nemen. Ook dan worden pogingen gedaan te blijven geven of nemen van degene die er niet meer is. Dat kan niet.

Voordat de ander verdween was er al sprake van onjuist geven-nemen. Dat volledig zichtbaar wordt als de ander verdwenen is. Een onderliggend verlies.

 

BARBARA

Ik tril ervan Rouwtaart.

Ik zie mezelf na mijn scheiding. Nu ik jouw uitleg tot me laten binnendringen, was het lijden rondom de scheiding beperkt. Het lijden tíjdens mijn huwelijk dat o.a. veroorzaakt werd doordat ik veel te veel op zijn mannelijke energie leefde, zag ik niet eens. Deze twee verliezen waren zo vermengd geraakt dat ik het als één verlies zag. Ik heb te weinig, misschien wel helemaal geen aandacht aan mijn onderliggende verlies – het niet geven van de juiste plek aan mijn energieën – besteed. Ik voel nu dat ik dat nog steeds niet doe… Mijn energieën juist inzetten.

En ja, je hebt gelijk. In mijn relatie waren er altijd al signalen. Die ik veel te lang genegeerd heb. In elke relatie is wel eens wat, zo dacht ik.

 

ROUWTAART

Ook al is het pijnlijk Barbara, ik ben blij dat je dit inzicht hebt opgedaan.

 

tekst bewerken


px

ONDERWERP: JUIST-ONJUIST

GESPREKSPARTNER: JUIST-ONJUIST

 

 

tekst bewerken


 

 

BARBARA

Mijn gesprekspartner vandaag is Juist-Onjuist.

Van harte welkom.

 

JUIST-ONJUIST

Bedankt voor je uitnodiging Barbara.

 

Zoals gezegd is bij oordelen op basis van goed-fout altijd sprake van subjectiviteit. Het Collectieve Normpatroon van het systeem waar iemand vandaan komt, bepaalt immers voor een groot deel zijn standpunt. Waardoor zoals gezegd één zelfde gedrag tot heel andere oordelen kan leiden.

 

De kunst is dus een objectieve basis voor een oordeel te vinden. En die is er: Vitamine HBS.

 

Vitamine HBS kent een OBJECTIEF weegmechanisme. Het bestaat uit vijf stappen die je kunt doorlopen. Het resultaat is dat snel duidelijk wordt of jij of de ander JUIST of ONJUIST handelen. Objectief. Het oordeel heeft dan helemaal niets meer met welk Collectief Normpatroon dan ook te maken. Je oordeel is dan gebaseerd op natuurlijke uitgangspunten. Uitgangspunten die voor iedereen gelden. Iedereen gebruikt dus dezelfde basis. Een natuurlijke weging. Hoe mooi.

 

BARBARA

Dat klinkt als muziek in mijn orden Juist-Onjuist.

Een objectieve weging die iedereen kan gebruiken. Geweldig.

 

 

tekst bewerken


50%
33,3%
50%
33,3%